Вечерен час в Студентски град?

2

Изминаха няколко дни от пиянския скандал, при който 19 годишен студент уби при самозащита съквартиранта си в блок 23 на Студентски град. Млада София беше един от първите сайтове, който съобщи за случая още рано сутринта на 29 февруари.

След като страстите се поуспокоиха и всички експертизи приключиха вниманието на медиите се насочи към “ужасът и развратът” в който тъне Студентски град.  Надълго и нашироко се коментира наличието на дискотеки и кръчми в квартала, вместо книжарници и библиотеки например.

Далеч съм от мисълта, че тук всичко е наред – напротив – Студентски град вероятно има повече проблеми от други квартали на столицата. Но едно нещо е безспорно – подобно пиянско сбиване може да се случи тук, може да се случи в Люлин, в Банишора или във Видин. Както уместно коментира един от редовните ни читатели – който си търси белята, рано или късно ще я намери.

Но общественият натиск върху институциите се оказва твърде силен в подобни моменти и те започват да имитират дейност.  Първото нещо, което се предложи бе – да прехвърлят всички студентски общежития към дирекция “Студентски столове и общежития” към МОМН. Тоест – местят проблема от единия крачол в другия.

Нима сега общежитията на държавните университети на са част от системата на МОМН? И може ли някой да обясни по смислен начин, как някаква административна централизация на структури вътре в едно министерство би предотватила случаи като този в блок 23… Съмнявам се.

Другата идеята, която изплува в публичното пространство е да бъде върнат вечерният час за общежитията. Подкрепата си за това изказаха както министрите Цветанов и Игнатов, така и представители на университетите. Явно възраждането на соц традиции и начин на поведение е нормалната реакция на българите при подобни ситуации.

Всички обаче пропускат доста очевидният факт, че инцидентът всъщност се е разиграл вътре в самият блок и вечерен час не би имал никакво отношение. Да – ще кажат някои – ама видите ли дискотеките са лоши и там хората се напиват като са отворени до късно през нощта. Аз обаче не мисля, че дискотеката може да бъде по-добра или лоша от всеки друг неодушевен предмет. Важен е начинът на мислене на хората- при достатъчно желание човек може да се напие като прасе и в трафопост.

Вечерният час няма да реши нищо по никакъв начин. Това е поредният блъф на държавата за пред обществото, с надеждата, че като отчетат някаква дейност, всичко пак ще се забрави. Най-вероятно то така и ще стане…  засега.

2 коментара

  1. Добре де, дай някакво становище. Дай някакво предложение, нещо конструктивно. То е ясно, че се вдига шум, за да се имитира работа докато се поуспокоят нещата.

  2. Йордан Карапенчев на

    Имам една преподавателка, която продължава да дели журналистиката на “журналистика” и на “прогресивна журналистика”. Като прогресивната дава и предложения и решиния на възникналите казуси… Само че това е малко по-типично за годините на Работническо дело, където журналистиката просто възхвалява държавническата мисъл на Тодор Живков.

    Аз искам да алармирам обществеността за една глупост, която като едното нищо могат да ни стоварят на главите. Ясно или не обаче, един сайт не може да организира революции – може да се включи, може да подкрепи, може да отразява…

    Но аз лично пиша тези неща, за да се стимулира мисленето и активността на студентите и на всички млади хора в тоя град, а не на мен 🙂

Добави коментар