Защо снукърът става все по-популярен у нас

0

Само до преди десетина години снукърът бе игра, позната само на малък брой фенове на „клубните спортове“. През последното десетилетие обаче тази разновидност на билярда набира все повече популярност, както в световен мащаб, така и на родна почва. Затова вече множество спортни клубове в столицата, както и в повечето по-големи градове, вече разполагат с маси за снукър, както и с редовна клиентела, която да разиграва приятелски състезания между посетителите.

Защо обаче снукър, а не билярд? Както самото име на играта подсказва (на български snookered означава затруднен) правилата, както и самият геймплей на снукъра са доста по-сложни. Стандартният билярд е доста лесен за научаване и изисква основно добро владеене на щеката. В снукъра са добавени още няколко обстоятелства, които правят играта по-трудна, както и по-сложна за овладяване.

За тези, които не са запознати с основите на играта, ще дадем кратко разяснение на главните правила. Самата маса за снукър е малко по-голяма от билярдната. Първата основна разлика с билярда се крие в самото нареждане на топките. В триъгълника се поставят само червените топки, а цветните се нареждат в другия край на масата, следвайки предварително зададена схема. При старт на играта участниците трябва да вкарат всички топки (без „бияча“) в джобовете на масата. Тънкостта е, че самото вкарване на топките става в определена последователност, а различните цветове носят различен брой точки. Всяко нарушение или грешка в реда на прибиране влияе негативно на крайния резултат.

След като обяснихме основите на играта, е време да разберем защо тя става все по-популярна из столичните клубове, както и защо все повече хора гледат снукър по спортните канали с цел развлечение.

На първо място е сложността на играта. Както споменахме по-горе, снукърът се различава от стандартния билярд основно заради допълнителните правила. Чрез по-трудния си геймплей тази разновидност предлага на участниците възможност да покажат не само добро владеене на щеката. Те имат шанс да демонстрират своите пресметливост, стратегия и умение за предвиждане на последиците от изиграния ход и т.н.

Тази комбинация прави снукъра не само по-интересен за играене, но и за наблюдаване. Феновете на този спорт следят мачовете не само заради красивите изпълнения на любимите си професионални състезатели, но и заради изненадващите промени в резултата, както и заради динамичната развръзка по време на игра. За любителите на хазарта снукърът представлява особен интерес, тъй като резките обрати, съчетани с правилата на залагане за този спорт, гарантират допълнителни емоции, които при адекватно участие могат да ви докарат и странични доходи. Къде и как можете да залагате на снукър ще намерите в платформата Silentbet, която включва ревюта и рейтинги за популярните брандове като: Efbet, Winbet, Palms Bet и Bet365. Естествено, най-добрата стратегия за печалба е да познавате добре играта, както и нейните правила, варианти и кои са топ играчите за момента.

Втората причина, поради която снукърът набира популярност, е достъпността на играта. Подобно на билярда, масите за снукър се появяват във все повече заведения и салони. Това предлага на любителите на този спорт да изиграят няколко игри в компанията на своите приятели, влизайки в най-близкия спортен бар. И докато до преди няколко години заведенията в София, които имат маса за снукър, да бяха рядкост, в момента подобни съоръжения ще намерите дори в по-отдалечените от центъра зали.

Третата причина снукърът да става все по-популярен, е българската следа в спорта. Макар тази дисциплина да е сравнително нова по нашите географски ширини, родните състезатели вече успяват да си изградят име в спортните среди. Неслучайно наскоро у нас се създаде Българска снукър федерация, чиято цел е не само да събира и спонсорира родните играчи, но и да участва в организирането на цели турнири, които се състоят както на местно, така и на международно ниво. Възможността зрителите да видят наши състезатели на една маса със световните имена в снукъра със сигурност е не само вълнуващо, но и кара всички нас да се гордеем с успехите им.

Последната главна причина този спорт да става все по-популярен у нас е „тръпката от новото“. Особено в столицата традиционните спортни игри са толкова достъпни, че много лесно могат да омръзнат на редовния играч. Именно заради това снукърът се явява един вид разнообразие сред клубните игри. Комбинацията между майсторство и стратегическо мислене привлича любителите на билярд да сменят билярдната маса със снукър маса. Неслучайно тази игра се е разпространила първо сред благородниците във Великобритания, които обичали да се надпреварват едновременно чрез физически умения и бързина на мисълта.

А вие на какво мнение сте? Фенове ли сте на снукъра или тепърва смятате да му дадете шанс?

Добави коментар