Рискове при обявите за работа

0

обяви за работаМакар че все още в България работи принципът „една позната ми каза, че търсят човек”, все по-често, особено в големия град, се случва да разчитаме на безплатни обяви за работа от напълно непознати хора и фирми.

Когато нашето умение или специалност са търсени, Интернет изглежда като море от възможности. Когато пък не са, ние се хващаме за единствената подходяща обява като удавник за сламка. Какво обаче можем да пропуснем, бързайки да не изпуснем мястото?

Колкото и да е странно, при една обява за запознанство нашата естествена предпазливост се активизира много по-бързо и вероятно бихме отишли на първата среща с някой познат, или бихме я направили на много оживено място. Ала, когато става дума за работа в офис, ние с готовност отиваме на непознат адрес в другия край на града и влизаме през вратата, обозначена като въпросния офис. Къде отиваме? При кого? Дали гласът, който ни е поканил по телефона принадлежи на човека, който ще ни посрещне?

Както и при телефонните измами, имаме сетива, които още на първия разговор могат да ни помогнат да пресеем подозрителните предложения. Прекалено неграмотния език на шефа на въпросната фирма, неясното работно време и ангажименти, които ни се описват, трябва да запалят „червената лампичка” на нашата предпазливост.

В сайтовете с безплатни обяви за работа като правило рядко се говори за заплата. Но когато за неособено трудна дейност веднага се обещава висока заплата, това със сигурност е нещо нереално. Най-малката опасност е да започнете работа, а да ви съкратят още в изпитателния срок без заплащане. По-сериозната опасност е тази сума да ви примами в среда на недоброжелателни хора, чрез които да станете или жертва на трафик, или неподозиращ преносител на опасни вещества и предмети.

Един добър съвет е да се провери фирмата, която Ви предлага работа. Самата справка за нея в Интернет може да покаже отдавнашна дейност, реални сделки или прояви, както и отзиви на потребители. Ако имате приятел, ползващ правните информационни системи, информацията за актуалното и финансово състояние на фирмата може да бъде още по-конкретна.

Но дори и тогава не следва да се успокоявате, защото е възможно дребни мошеници да използват името на действаща фирма, като имитират неин „клон”, за който фирмата не подозира, като примамка за хора, търсещи работа. Много често срещана кражба, която днес се извършва у нас е кражбата на лични данни. „Подавайки документи” за работа във фирмата, ние може да преснимаме личната си карта, и след време да се окажем длъжници по неподозиран кредит.

Дали можем да се застраховаме да не ни се случи нито едно от посочените неща? Едва ли. Но когато човек е буден, и не е заслепен единствено от целта си, той много по-добре ще забележи предупредителните детайли и трудно ще позволи да бъде използван.

Добави коментар