Коя е най-голямата опасност за шофьорите на пътя?

0

проблеми с асфалтаИ след края на зимния сезон, асфалтът по който се движим, създава сериозни опасности

В България сме свикнали да ругаем по управляващите, че улиците масово не са цялостно асфалтирани, настилката е некачествена или разбита на места, а магистралите ни трудно могат да се определят като такива.

Има стотици случаи на водачи, които са пострадали от това положение, някои от тях дори са предприели съдебни мерки срещу съответната община. Сред опасностите, които ни дебнат на пътя, безспорно са и кратерите, които изведнъж се „отварят“ пред погледа ни, особено ако се движим с по-висока скорост извън града. Тогава последиците могат да са сериозни, а нерядко и фатални.

Има и една друга опасност, за която мнозина не са чували, а други я подценяват. Става дума за така наречения „черен лед“, който се образува по път, който вече е възстановен и е претърпял асфалтиране. Ако се загледате внимателно, няма да разберете, че той е покрит с тънък и прозрачен лед, защото ще Ви се стори, че пътят е просто леко влажен. От там идва и огромният риск. Ако видимостта е влошена, това е допълнителен фактор, който може да попречи на шофьора да реагира адекватно. Когато не сме подготвени и изненадващо автомобилът поднесе, трудно можем да овладеем ситуацията.

Как да разпознаете този капан на пътя

Когато между температурата на въздуха и на самия асфалт възникне съществена разлика, тогава се образува хлъзгав слой. Падне ли градусът на асфалта под нулата, то е гарантирано, че вече се е създала тънка кора от лед. Истината е, че ще Ви бъде почти невъзможно да разпознаете този капан на пътя, но бихте могли да го очаквате при определени обстоятелства.

Мъглата трябва да е изключителен знак за внимание за Вас! А когато тя се спусне през зимата, напълно възможно е да стане причина за лед върху асфалта. Сланата също създава подобни условия.

Съмненията Ви могат да се потвърдят напълно, ако преди да седнете зад волана, тествате с обувката си асфалта. Доловите ли нетипично хлъзгане, вече сте наясно, че участъкът ще трябва да бъде преминат спокойно и без резки маневри.

Професионалните шофьори знаят отлично, че влагата на пътя винаги е предупреждение и трябва да се избягват високите скорости, неразумните изпреварвания и неспазването на дистанция.

Добави коментар