Какви са характеристиките на качественото спално бельо

0

Основният показател за качеството на продукта е плътността на тъканта – броят на влакната в 1 cm². Колкото по-висока е плътността, толкова по-здрав и издръжлив е продуктът. Тази стойност обикновено се посочва на етикета само от добросъвестен производител и варира от 20 до 280 нишки на 1 cm².

Параметри на плътност на популярните тъкани:

  • батист — 30;
  • памук – 60;
  • перкал и сатен – 90;
  • Японска коприна – 280.

Калъфките за възглавници, чаршафа и завивката, включени в първокласния комплект спално бельо, трябва да бъдат ушити от едно парче материал, а не да се сглобяват от отделни кръпки. Шевът, преминаващ в средата на продукта, показва неспазване на стандартните изисквания – такова бельо не е надеждно и грозно.

Когато избирате комплект, трябва внимателно да разгледате задната страна и обшивката на ръбовете. Трябва да са със специален ленен шев, който здраво свързва частите и няма да позволи на продукта да се разкъса след първото измиване. Конците, използвани за шиене, трябва да са здрави и да съвпадат по цвят, а краищата да са здраво закрепени.

Висококачественото спално бельо има приятна миризма на нов текстил. Всички други „аромати“, например миризмата на боя, химикали или мухъл, показват, че багрилата съдържат твърде много вредни вещества, тъканта е произведена без спазване на технологията или стоките са съхранявани и транспортирани неправилно.

Опитните домакини най-често избират спално бельо в светли цветове, тъй като има по-малък риск продуктът да се отлее след първото пране. Ако харесвате комплект с ярък цвят, трябва да сте особено бдителни. Устойчивата боя издържа на пране при температури над +60 ° C, което трябва да бъде отбелязано от производителя на етикета.

Освен това на някои комплекти можете да видите знак за силата на боята, която трябва да бъде най-малко 4. Ако не се намерят писмени доказателства за силата на боята, можете да разтъркате силно дланта си отпред от материала и по този начин разберете колко силно е багрилото. Замърсената длан ще покаже лошото качество на цвета на продукта.

Моделът от предната и задната страна трябва да е еднакво ясен и ярък. Не трябва да избирате комплект, в който тъканта е боядисана само от лицевата страна, а отвътре е бяла, с едва забележими петна. Най-вероятно такова бельо бързо ще се изсипе и ще загуби първоначалната си привлекателност.

Добави коментар