Как да организираме осветлението в банята

0

Светлините могат да променят едно пространство и да го направят по-приветливо, уютно и комфортно. Сега ще разгледаме някои много удачни идеи за осветление на бани, които определено могат да озарят пространството и да му зададат съвсем ново звучене. 

Всъщност внимателно подбраното осветление може незабавно да подобри атмосферата на помещението, както и да добави финалния щрих към декора. Но на първо място, осветлението в банята трябва да бъде практично.

Какви грешки в планирането на осветлението трябва да се избягват?

Всеки е наясно, че една лампа би била напълно достатъчна за осветяване на пространството в малката баня. Но, ако източникът на светлина е позициониран в центъра на стаята, тогава в зоната с огледалото няма да има достатъчно светлина, което ще затрудни изпълнението на определени хигиенни процедури. От друга страна, монтиране на стенна лампа точно над огледалото ще осигури перфектното работно осветление, но едва ли ще излъчва достатъчно силна светлина за зоната с душа. Какво трябва да се направи в подобни случаи? Нека видим съветите на интериорните дизайнери.

Многостепенно осветление

Този проблем може да бъде решен чрез така нареченото многостепенно осветление. Най-просто казано, многостепенното осветление включва използването на няколко вида осветление за създаване на добре осветено и балансирано пространство. 

Зони в банята, които се нуждаят от локално осветление

Може да осигурите няколко източника на светлина, които да обслужват различните важни зони в банята. Отделно от тях е възможно да се помисли и за декоративно осветление, което изпълнява съвсем различна функция – например, помага ви да се отпуснете и настроите за почивка, докато вземате релаксираща вана.

Но да се върнем на работните светлини. Освен основно осветително тяло, позиционирано в средата на тавана, инсталирайте по една стенна лампа над огледалото и в близост до ваната или душа. Така ще може да избирате кой източник на светлина да използвате в конкретната ситуация и използването на банята ще бъде много комфортно.

Добави коментар