Полилеи за спалня – съчетание от мека светлина и елегантна визия

0

Когато решаваме какъв тип осветителни тела да поставим в спалнята, ние се ръководим от визията им, и как тя се съчетава с останалата част от интериорът. Дизайнът, материалите на изработка и използваните светлинни източници също са от особено значение за ефектът от осветлението, защото именно те определят яркостта на светлинният поток, ъгълът на разсейване на светлинен сноп, цветната температура и цветът на излъчваната светлина, която се повлиява от пречупването през цветен абажур.

Подходящите полилеи за спалня не са лишени от естетика, защото те изпълняват ролята на основно осветително тяло там, но дизайнът им е далеч от бляскавият разкош на кристалните полилеи. В спалнята, нуждата от блясък отстъпва на необходимостта от равномерно осветление с мекота, стимулираща към отпускане на тялото и мозъкът.

Това е причината, полилеят в спалното помещение се предпочита с функция за димиране на яркостта и цветната температура. Възможността за управление с дистанционно управление, освен със стенен ключ, е предимство, което става все по-актуално и търсено.

Полилей за елегантна и уютна спалня

Полилеят за спалня е висящо осветително тяло или тип плафониера. Той може да се разположи в центъра на стаята или точно над леглото, в зависимост от търсените интензивност и насоченост. Размерът му се избира по същите критерии и съобразно площта на помещението – голям абажур, няколко абажура или ниско спуснати полилеи ще направят осветлението прекалено ярко и заслепяващо за малка спалня, и още повече ще смалят пространството оптически.

Спалният полилей се отличава от останалите с дифузьорът си, който често е затворена сфера/полусфера/пирамида от матирано стъкло, фин текстил (включително лен, вискоза, органза, полиестер), и дори хартия. Абажурите с дискретни размери, стилизиран дизайн или форма на свещ, осигуряват нужната доза елегантност и изкуствена светлина, без да претоварват интериорът.

Кристалните висулки и акценти са част и от спалните полилеи, но в по-скромен, и предимно едноцветен вариант. Прозрачен, златист или ярък, кристалният дифузьор в тази стая е в един цвят, защото се грижи за разпръскване на светлината в равномерен цвят и интензивност, из цялото помещение. Тази част се среща и в овална и цилиндрична форма, и сложни декоративни мотиви, като тогава обикновено тялото й е затворено и отгоре, и отдолу, с оптично матово стъкло.

Закритият дифузьор/дифузьори ограничава интензивността и яркостта на светлината. По тази причина, полилеи със светодиодни ленти/пури/рингове, са предпочитан осветител за спалното помещение – те изглеждат модерно, атрактивно и дискретно, и се съчетават прекрасно с вградено осветление от същият тип, което присъства почти винаги там.

Там, полилеят винаги се комбинира с допълнителни осветителни тела: вградени луни и панели, стенни спотове, аплици, LED ленти за стена, под и таван, класическата нощна лампа, както и стояща подова лампа. Полилеите, наподобяващи старомоден средновековен свещник например, си отиват прекрасно с подови лампи в същият стил и разцветка. Така се създава приказно красива композиция от осветители, в топли и студени нюанси.

Стилът на този тип осветител определя визията на останалите лампи в спалня. Изберете между класически, модерен и еклектичен стил, и не забравяйте силата на естествените материали: хромираните метали внушават чистота, стерилност и официалност, дървото е материал, който вдъхва топлота и уют, а текстилът и стъклото са деликатни и “ефирни”, идеални за изискани спални.

Добави коментар