В София ще се проведе международен фестивал за арт и фотокниги

0

арт и фото книгиМежду 8 и 24 септември в София ще се проведе за първи път международният фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair, съобщават организаторите пред Avtora.com. Събитието ще бъде посветено на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от цял свят.

Програмата на фестивала предвижда срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 и 24 септември в „Cosmos coworking camp“, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.

Тази година Sofia Art Book Fair ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание отразява актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира, споделят организаторите.

Те обясняват, че разглеждана в един съвременен контекст, фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се запознаят с работата на някои от водещите автори и издатели от света на фотокнигите, каквито например са френският артист и колекционер на „намерена фотография“ Томас Сован, испанският фотограф Карлос Споторно, холандската преподавателка по фотография Корин Ноoрденбос, холандският фотограф Елен Корт, немският куратор и колекционер на фотокниги Себастиян Хау, френският фотограф и графичен дизайнер Майчец, издателството за документална фотография „FotoEvidence“, основано от българката Светлана Бахчеванова, и много други.

Не по-малко интересно е българското участие във фестивала − фотографите Веселина Николаева и Максимилиан Праматаров, библиотеката „Hip Hip Library“, платформата за български авторски независими издания „ТИ-РЕ“, платфомата за фотокниги „Пук“! и други.

Организатор и куратор на събитието е Десислава Панчева от фондация „Артономи“, а гост куратор е фотографът Никола Михов, съосновател на виртуалната галерия за съвременна българска фотография „Bulgarian Photography Now“ и платформата за фотокниги „Пук!“.

Локациите, на които ще се проведат събитията от фестивалната програма, са „Cosmos coworking camp“, „Hip Hip Library“, галерия „Swimming Pool“, Френският културен институт, Гьоте-институт, галерия „Synthesis“ и център за дизайн и иновации „Generator“.

Сподели

Добави коментар